13940913000471 PhotoA

 

 

 

 

 

 

کشاورزی دقیق به‌عنوان یکی از نوین‌ترین راهکارها برای کاربرد ابزار و ماشین در عملیات کشاورزی پا به عرصه دنیای تکنولوژی جدید نهاد.

به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری، بی‌شک اهمیت غذا و امنیت غذایی به‌عنوان یکی از چالش‌های عصر حاضر و آینده از کسی پوشیده نیست و افزایش روز‌افزون جمعیت از یک سو و کمبود زمین‌های قابل کشت از سوی دیگر، بشر را به سمت افزایش عملکرد در واحد سطح سوق داده است.

کمبود آب و حساسیت در حفظ محیط‌زیست و حفظ منابع انرژی، متخصصین علوم کشاورزی را بر آن داشت تا با ایجاد شیوه‌های نوین در مدیریت مزرعه، علاوه بر بهینه‌سازی مصرف نهاده‌ها، عملکرد را نیز افزایش داده و بازده اقتصادی را بالا ببرند که چنین اهدافی بود تا کشاورزی دقیق به‌عنوان یکی از نوین‌ترین راهکارها جهت کاربرد ابزار و ماشین در

عملیات کشاورزی پا به عرصه دنیای تکنولوژی جدید نهاد.

 برنامه‌ریزی‌های بلندمدت برای اجرای کشاورزی دقیق

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام‌نور مازندران در گفت‌و‌گو با فارس، اظهار کرد: کشاورزی دقیق چشم‌اندازی از کشاورزی آینده است که ماهواره‌ها، حس‌گرها، نقشه‌ها و داده‌های حاصل از دورسنجی را به کمک کشاورز آورده تا سبب بالاتر رفتن دقت عمل آنها شود.

بابک مومنی افزود: ایده اصلی کشاورزی دقیق در سال 1920 قوت گرفت، اما در سال 1990 جنبه واقعی بیشتری پیدا کرده است.

وی بیان کرد: در نگاه اول کاربرد کشاورزی دقیق مدیریت پیچیده‌ای را می‌طلبد و از طرف دیگر توجیه اقتصادی چنین سیستمی با تردید‌هایی مواجه است، اما به‌نظر می‌رسد با چالش‌های موجود در جهان امروز، نسل‌های آینده ناگزیر به روی آوردن به چنین شیوه‌هایی هستند.

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام‌نور مازندران با بیان اینکه در حال حاضر نیز این نوع سیستم مدیریت مزرعه در کشورهای پیشرفته به‌ویژه آمریکا در حال تبدیل به سیستم رایج کشاورزی است، اضافه کرد: سهولت دسترسی به ابزارها و تکنولوژی پیشرفته در این کشورها و سطح وسیع اغلب مزارع، از دیگر عوامل روی آوردن این کشورها به این نوع سیستم کشاورزی است.

مومنی ادامه داد: هزینه بالا، لزوم تصحیح اولیه داده‌ها و نقشه‌ها با واقعیت‌ها و عدم بیان علت‌ها از جمله محدودیت‌های حاکم بر تکنولوژی دقیق در کشاورزی است.

وی خاطرنشان کرد: به‌دلیل محدودیت‌هایی در کشاورزی دقیق، کشاورز ابتدا باید به ارزیابی اقتصادی و به‌کارگیری آن بپردازد و به محاسبه و برآورد اختلاف در مزرعه خود اقدام کند و اگر اختلاف مزرعه، از حدی بالاتر بود از تکنولوژی دقیق استفاده کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه پیام‌نور مازندران اظهار کرد: اختلاف در مزرعه می‌تواند اختلاف در پستی و بلندی، مقدار عنصر خاصی در خاک، حاصل‌خیزی خاک و عمق خاک زراعی باشد.

مومنی اضافه کرد: اهمیت کشاورزی دقیق و تکنولوژی آن با توجه به محدودیت منابع و افزایش روزافزون جمعیت، بسیار روشن است اما آنچه باید مورد بحث قرار گیرد، سیاست‌های کلان و برنامه‌ریزی‌های بلندمدت و کوتاه‌مدت کشور با تکنولوژی است.

* کشاورزی دقیق، بهینه‌سازی سود را به همراه دارد

کارشناس‌ارشد کشاورزی در گفت‌و‌گو با فارس، اظهار کرد: کشاورزی دقیق به روشی از مدیریت محصول گفته می‌شود که از آن طریق واحدهای مختلف از یک زمین زراعی با سطوح مختلفی از نهاده‌ها مدیریت می‌شود که این مدیریت بستگی به ظرفیت عملکرد محصول در منطقه موردنظر دارد.

مهدی خلیلی افزود: کاهش هزینه تولید محصول در منطقه موردنظر و به حداقل رسیدن خطر آلودگی زیست‌محیطی به‌واسطه استفاده بهینه از کودها و مواد شیمیایی از مزایای انجام کشاورزی دقیق است.

وی با بیان اینکه کشاورزی دقیق یک سیستم مدیریت کشاورزی تکامل‌یافته بوده که شامل تعداد زیادی تکنولوژی است، گفت: ابزارهای تکنولوژی شامل سیستم موقعیت‌یاب جهانی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، سیستم سنجش و کنترل بازده، تکنولوژی پخش متغیر و سنجش از راه دور است.

کارشناس‌ارشد کشاورزی خاطرنشان کرد: کشاورزی دقیق ایده‌ای در سیستم زراعی است که توسعه‌ سیستم فنی مدیریت با محوریت دانش و با هدف بهینه‌سازی سود را به همراه دارد.

خلیلی یادآور شد: سیستم مدیریت کشاورزی دقیق همان ایده مدیریت جز به جز مزرعه و توانایی لازم برای مدیریت عملیات زراعی در مکان خاص مزرعه است، به‌گونه‌ای که از نظر فنی و اقتصادی سودمند و باصرفه باشد.

وی افزود: سیستم مدیریت کشاورزی دقیق شامل توانایی تغییر یا تعدیل در میزان به‌کار بردن نهاده‌ها و ورودی‌ها و عملیات شخم، مقدار بذر، مبارزه با علف هرز، کنترل آفات و بیماری‌ها، عملیات کاشت و آبیاری است.

کارشناس‌ارشد کشاورزی اضافه کرد: از نظر فنی یکی از مهم‌ترین جنبه‌های پیشرفت کشاورزی دقیق، پیشرفت در نرم‌افزارها و سخت‌افزارها برای کاربرد نهاده‌های کشاورزی به‌صورت متغیر است.

* در کشاورزی دقیق اختلافات موجود در زمین زراعی مورد توجه قرار می‌گیرد

مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفت‌و‌گو با فارس، اظهار کرد: هدف از کشاورزی دقیق جمع‌آوری و پردازش داده‌های مرتبط با تنوع ویژگی‌های خاک و شرایط متغیر تولید محصول، برای افزایش بهره‌وری از نهاده‌های مصرفی در واحدهای کوچک از زمین زراعی است که برای دستیابی به حداکثر راندمان، اختلافات موجود در زمین زراعی باید مورد توجه قرار گیرد.

مجید بهادری با بیان اینکه افزایش بازده در مصرف نهاده‌های تولید محصول، به معنای استفاده کمتر از نهاده‌هایی مانند کودها و مواد شیمیایی است، افزود: این اقدام از دو جنبه اقتصادی و زیست‌محیطی مورد توجه است و اندازه‌گیری هزینه‌های زیست‌محیطی در روش‌های تجاری سخت است اما کاهش آلودگی خاک و آب‌های زیرزمینی حاصل از فعالیت‌های کشاورزی می‌تواند فواید قابل توجهی برای کشاورز و جامعه به همراه داشته باشد.

وی تصریح کرد: سیستم موقعیت‌یاب جهانی، سیستم اطلاعات جغرافیایی و مانیتورهای محصول از اجزای تشکیل‌دهنده سیستم کشاورزی دقیق است.

به گزارش فارس، با اجرای کشاورزی دقیق می‌توان استفاده از نهاده‌های کشاورزی و مواد شیمیایی مصرفی مانند کود‌های شیمیایی، آفت‌کش‌ها و علف‌کش‌ها دقیقاً به همان میزان مورد نیاز هر بخش کوچک از مزرعه، به‌کار برده شود، نه بیشتر و نه کمتر که امیدواریم این امر در بخش کشاورزی مازندران نیز محقق شود.